The mind behind the business – Mitä saa, kun yhdistää kauppatieteiden maisterin, liiketoiminnan konsultin, tulevan psykologin ja kilpaurheilijan?

Työurani alkoi kymmenen vuotta sitten elintarvikevarastolta ja jatkui sieltä tuotanto- ja asiakaspalvelutehtävien pariin. Työskentely erityisesti logistiikan parissa innoitti minut kauppatieteiden opintojen aikana valitsemaan pääaineekseni toimitusketjujen johtamisen. Tämän myötä päädyin entistä strategisempiin ja monimutkaisempaa ongelmanratkaisua vaativiin tehtäviin.

Opinnot ja työskentely toimitusketjuihin ja talousprosesseihin liittyvän kehityksen parissa juurruttivat minuun prosessilähtöisen ja leanin ajattelutavan. Toimiminen liiketoiminnan konsulttina puolestaan opetti monta arvokasta taitoa ja varusti minut menetelmällisellä osaamisella, jota tulen jatkossakin hyödyntämään tehokkaan projektinhallinnan ja muun työni tukena.

Työvuosieni aikana olen kulkenut halki useiden organisaatioiden, tiimien ja toimeksiantojen. Viime vuosina olen alkanut katsella niitä psykologisten linssien läpi. Matkallani olen kohdannut, ja itse kokenut, niin innostusta ja työn mukaansatempaavuutta kuin kuormitusta ja uuvuttavuutta. Olen havainnut monen kahlaavan erilaisten vaatimusten ristiaallokossa. Yksilökeskeisessä yhteiskunnassamme painotetaan jatkuvan itsensä kehittämisen ja elinikäisen oppimisen vaadetta ja nopea teknologinen kehitys on entisestään vahvistanut tehokkuuspainotteista ajattelua. Toisaalta esillä ovat myös itsemyötätunnon ja hyvinvoinnin teemat. Ongelmaksi on muodostunut se, että katse on liian vahvasti yksilössä ja tämän kyvyissä löytää tasapaino ristiriitaisten odotusten keskellä.

Havainnot matkan varrelta ovat herättäneet minussa voimakkaan kiinnostuksen psyykkistä työhyvinvointia ja inhimillistä tehokkuutta kohtaan. Ne myös johdattivat minut hakeutumaan psykologian opintojen pariin. Opiskelijana koen, että minulla on erityinen mahdollisuus tarkastella asioita tuorein silmin ja linkittää kokemukseni työelämästä osaksi oppimisprosessia ja liiketoimintani kehitystä, jotta voin parhaalla mahdollisella tavalla auttaa yrityksiä ottamaan ja vahvistamaan sosiaalista vastuuta työntekijöidensä hyvinvoinnista.

Vastapainona työlle ja opinnoille urheilu on aina kulkenut rinnallani. Aloitin juoksemisen jo 7-vuotiaana ja rakkaus lajia kohtaan on säilynyt tähän päivään asti – lähes 10 vuoden välirikosta huolimatta. Juokseminen on minulle luontaisin tapa tuulettaa ajatuksia ja levon ohella antaa luovuudelle tilaa. Nuorempana harrastin myös useita vuosia joukkuevoimistelua, jossa kilpailimme SM-tasolla. Pitkä taustani urheilun parissa on herättänyt mielenkiintoni psyykkistä valmennusta ja huippusuorituskykyä kohtaan. Näihin teemoihin tulen palaamaan myöhemmin yrittäjyyteni aikana.

Mitä persoonaani ja luonteeseeni tulee, yhdistyvät siinä karjalainen avoimuus ja maalaisjärjen käyttö sekä hämäläinen sitkeys ja rauhallisuus. Otteeni työhön, ja elämään ylipäätään, on pohtiva mutta aikaansaava. Olen ikuinen optimisti, mikä mahdollistaa ratkaisujen löytämisen ja myönteisten asioiden näkemisen myös hankalissa tilanteissa. Jaksan uskoa inhimillisesti kestävämpään huomiseen. Meillä on vain yksi (työ)elämä ja siksi koen, että inhimillisyyden vaaliminen osana sitä on aidosti tärkeää.

Minussa yhdistyvät kova ja pehmeä – business- ja hyvinvointiajattelu. Mutta voiko niiden liitto toimia myös työelämässä vai onko sen rakoilu väistämättä edessä?

Tutkimusten perusteella tiedämme, että työhyvinvointi lisää työn tuloksellisuuteen myönteisesti vaikuttavaa työn imua. Siinä missä työhyvinvointiin heikentävästi vaikuttavat kiire, paine ja stressi voivat lyhyellä aikavälillä ulosmitata työntekijöistä tehokkuutta, johtavat ne herkästi pidemmällä aikavälillä matalampaan työmotivaation, uupumukseen ja vaihtuvuuteen työpaikoilla. Kielteinen kierre näkyy yksilöiden inhimillisenä kärsimyksenä ja niin yrityksille kuin yhteiskunnalle aiheutuvina valtavina kustannuksina.

Työelämä kaipaa selkeyttä ja suuntaviivoja myös työhyvinvoinnin osalta. Työhyvinvointia tukevien ratkaisujen on lähdettävä yrityksen strategiasta käsin, ulottuen liiketoimintaprosesseihin sekä päivittäiseen johtamiseen ja työn organisoinnin tapoihin. Yksilön kapasiteetti ja vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset, mutta jo kokonaisella organisaatiolla on huomattavasti suurempi mahdollisuus vaikuttaa hyvinvoinnin ja sosiaalisen kestävyyden teemojen edistämiseen.

Työhyvinvointia tukevien ratkaisujen on lähdettävä yrityksen strategiasta käsin, ulottuen liiketoimintaprosesseihin sekä päivittäiseen johtamiseen ja työn organisoinnin tapoihin.

Ja vastauksena otsikon kysymykseen: Lopputulemana syntyi yritykseni Minds in Business Oy. Missionani on yrityksen kautta olla mukana rakentamassa inhimillisesti kestävämpää työelämää. Se rakentuu askel ja kehitykseen sitoutunut yksilö, tiimi tai organisaatio kerrallaan. Kaikessa toiminnassa peilaan liiketoimintani arvoja, joita ovat inhimillisyys ja hyvinvointi, avoimuus ja luotettavuus sekä asiakaslähtöisyys.

Ensimmäinen kuukausi yrittäjänä on ollut täynnä innostusta ja jännitystä uuden edessä. Vapaus on raivannut tilaa luovuudelle ja vastuu on saanut tekemään suunnitelmallista työtä tärkeiden tavoitteiden eteen, joita haluan päästä edistämään mahdollisimman monen organisaation kanssa.

Olen matkalla kohti inhimillisesti kestävämpää työelämää – hyppäätkö kyytiin?

-Hilda

Edellinen
Edellinen

Miten me voitaisiin kaikki voida paremmin? Näkökulmani työntekijän ja työnantajan vastuisiin.